Rozdelenie rastlín na zeleninu a ovocie závisí od uhla pohľadu. Z botanického hľadiska je ovocie všetko, čo je plodom kvitnúcej časti rastliny (jablko aj uhorka) a zeleninou všetko, čo je inou časťou rastliny ako plod (špenát aj karfiol). Kulinárske tradície ovplyvnili rozdelenie tak, že čo je sladké to je ovocie. V tejto knihe sme však do zeleniny zaradili aj melóny, ktoré sú sladké ale aj pepino, ktoré je charakterizované obyčajne ako ovocie.
Doplnili sme choroby a škodcov netradičných druhov ovocia ako napríklad čučoriedky a iné druhy. Choroby a škodcovia zemiakov, hrachu siateho, fazule obyčajnej, šošovice jedlej, sóje fazuľovej a lahôdkovej kukurice siatej sú uvedené v publikácii Choroby a škodcovia
poľných plodín (Cagáň a i., 2010).
Charateristika chorôb a škodcov má jednotnú štruktúru. Názov každej choroby a škodcu sa uvádza v slovenskom jazyku a v ďalších štyroch jazykoch (anglicky, nemecky, česky a maďarsky). Ak sme názov v niektom jazyku nenašli, neuvádzame ho.
Kniha je doplnená farebnými obrázkami, ktorých je 348. Obrázky obyčajne popisujú tie choroby a škodcov, ktoré sa vyskytujú najčastejšie. Pokladáme preto obrázkovú prílohu za veľmi užitočnú pri identifikácii chorôb a škodcov.