Výživa prežúvavcov zaznamenala v ostatných rokoch dynamický rozvoj. Z toho dôvodu je dôležité inovovať učebné texty v oblasti výživy a kŕmenia prežúvavcov. Táto publikácia svojim obsahom nadväzuje na skriptá Výživa zvierat, v ktorých sa študenti majú možnosť oboznámiť so základnými teoretickými otázkami výživy zvierat. V skriptách Kŕmenie prežúvavcov sú uvedené konkrétne požiadavky na potrebu živín a energie pre jednotlivé kategórie hovädzieho dobytka, oviec a kôz. V tomto učebnom texte sa uvádza dávkovanie a vhodnosť jednotlivých krmív a sú tu taktiež uvedené príklady kŕmnych dávok, kŕmnych zmesí a zásady techniky kŕmenia prežúvavcov. Ďalej v skriptách poukazujeme, ako ovplyvňuje výživa kvalitu živočíšnych produktov a k akým ochoreniam môže dochádzať pri nesprávnej výžive.
Snahou autorov bolo v predkladanej publikácii spracovať najnovšie poznatky z výživy hovädzieho dobytka, oviec a kôz. V jednotlivých kapitolách sú zhrnuté výsledky vlastných experimentálnych prác, svetovej literatúry a poľnohospodárskej praxe.