Požiadavky na bezpečnosť potravín sa neustále zvyšujú. Produkcia potravín živočíšneho pôvodu je o to zložitejšia, že je kladený dôraz na zmenu prístupu človeka ku hospodárskym zvieratám. Základy ochrany zvierat sú publikované v mnohých významných domácich a svetových dielach a ochrany hospodárskych zvierat z etologického hľadiska aj v dielach odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Cieľom výučby tohto predmetu je odovzdať poznatky študentom v zmysle rozlíšenia a analýzy správania hospodárskych zvierat z hľadiska ich pohody, udržania maximálnej produkcie a získavania bezpečnej potraviny. Objasňujú sa nové, aktuálne poznatky študentom, ktorými si rozšíria a prehĺbia vedomosti a schopnosť pochopiť zodpovednosť ku hospodárskym zvieratám na základe pocitov zvierat, ktoré prejavujú svojím správaním v harmónii s okolitým prostredím, v ktorom žijú a produkciou potravín.
Problematika ochrany zvierat a produkcie potravín je rozdelená na 2 častí.
Prvá časť je všeobecná zameraná na základné pojmy, objasňovanie základných vzťahov pôsobenia faktorov na dobré životné podmienky zvierat a možné rizikové vplyvy.
Druhá časť je špeciálne zameraná na ochranu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat a produkciu potravín. Pre akceptáciu a rešpektovanie dobrých životných podmienok zvierat na základe ich cítenia a pocitov je dôležité poznanie ich správania, ktoré prejavujú podľa uspokojenia svojich behaviorálnych a fyziologických potrieb.