História predmetu zoohygiena a prevencia chorôb hospodárskych zvierat sa datuje na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov tejto univerzity už od jej vzniku. V každom období vyučovaný predmet svojou aktuálnosťou a obsahom významnou mierou prispieval k rozvoju poznania a získavania praktických skúsenosti študentov rôznych študijných smerov a programov v oblasti chovu a ochrany zvierat, tvorby životného prostredia, zabezpečovania pohody a udržania zdravia zvierat a kvality živočíšnych produktov a pod. Z hľadiska obsahu predmetu, jeho cieľov a spôsobu výučby ako aj požiadaviek prvovýroby a následne výroby potravín živočíšneho pôvodu patrí aj v súčasnosti predmet zoohygiena medzi dôležité predmety univerzitného štúdia. Pre ďalší rozvoj predmetu hygieny chovu hospodárskych zvierat je potrebná hlbšia analýza a sumarizácia nových vedeckých poznatkov ako aj poznatkov vychádzajúcich z overených skúseností autorov. Predkladaná učebnica poskytuje študentom a odbornej verejnosti široké spektrum faktorov a vzťahov ovplyvňujúcich chovateľské prostredie zvierat Všeobecná zoohygiena a ich pohodu v súvislosti s úžitkovosťou, zdravím a kvalitou produktu.